İlimizde;
16 Bağımsız Anaokulu, 1 Özel Eğitim Anaokulu ve 10 Özel Anaokulu Olmak Üzere Toplam 27 Anaokulu,
118 İlkokul, 5 Özel İlkokul ve 1 Özel Eğitim İlkokulu Olmak Üzere Toplam 124 İlkokul,
77 Ortaokul, 22 İmam Hatip Ortaokulu, 5 Özel Ortaokul ve 1 Özel Eğitim Ortaokulu Olmak Üzere Toplam 105 Ortaokul,
2 Fen Lisesi, 5 Özel Fen Lisesi,
15 Anadolu Lisesi, 6 Özel Anadolu Lisesi,
1 Güzel Sanatlar Lisesi, 1 Sosyal Bilimler Lisesi,
20 Meslek Lisesi, 1 Özel Meslek Lisesi,
10 İmam Hatip Lisesi, 2 Özel Eğitim Lisesi olmak üzere Toplam 63 Lise
bulunmaktadır.
|
|
Yapılan kazılardan elde edilen bilgilere göre Nevşehir İli´nin MÖ 3000 yıllara kadar uzanan bir tarihi olduğu anlaşılmaktadır. Buraları tarih öncesi çağlardan beri yerleşmeye sahne olmuştur.
Yöreye KAPADOKYA denirdi. Nevşehir Kızılırmak´ın güneyinde olup Hititler´ in egemenliğine MÖ 2000 yıllarından sonra yayıldılar. Hitit İmparatorluğu MÖ 1150 yılında dağılınca Asurların etkileri Nevşehir ´e kadar uzandı. MÖ 7.yüzyılda,bütün Anadolu gibi İran (Pers) İmparatorluğuna katıldı.
Başkent Persopolis´ ten yola çıkan İran imparatoru Kiros (Kurus) MÖ 546´da Nevşehir´i de aldı. MÖ 333 yılında Makedonya İmparatoru Büyük İskender, İran imparatorluğunu yıkıp burasını kendi topraklarına kattı. İskender´in ölümünden sonra Roma İmparatorluğu´na kadar İskender´in generallerinden Seleskovlar, Kapadokya Krallığı tarafından yönetildi.
|
Bölge MÖ 1.yy´ da Roma egemenliğini tanıdı. MS 395 yılında Roma İmparatorluğu´nun ikiye ayrılmasından sonra 1077´de Anadolu Selçuklu Devleti kurulunca,bu topraklar da Orta Asya´dan gelen Türk egemenliğine girmiştir. Kapadokya yöresi 1071´den önce özellikle 7. ve 8.yy´ larda doğudan İran-Sasani, güneyden gelen Arap-İslam akınlarına hedef olmuştur.
Hititler döneminde kalma yörede bulunan 200´e yakın yeraltı şehri bu akınlar zamanında geliştirilmiştir. 1071 Malazgirt Savaşı´ndan sonra bölge çoğunlukla Anadolu Selçuklu Devleti´nin elinde kaldı. 1308 yılında Anadolu Selçuklu Devleti yıkılınca Moğol istilasına uğramıştır.
Yöre halkı Acem ve Arap kültürüne karşı çıkmıştır. 13.yy´ da Horasan´ dan gelen Türk düşünürü Hacı Bektaş-ı Veli´ nin çalışmaları sonucunda Türkler bölgede egemenliklerini kurmuşlardır.
|
|
|
1515 yılında Yavuz Sultan Selim,Dulkadiroğulları Beyliğine son verip eski Kapadokya´yı kesin olarak Osmanlı İmparatorluğu´nun yönetimine almıştır. Osmanlılar döneminde bölgede önemli olaylar geçmemiştir. Gerek Selçuk,gerekse Osmanlı dönemlerinde yörede pek çok kervansaray,camii ve medrese yaptırılmıştır. Hititler döneminde Kahve Dağı eteklerinde bulunan Nevşehir´in o günkü adı "NYSSA"dır.
Osmanlı dönemin Nissa´ nın yakınlarında MUŞKARA adında bir köy kurulmuştur. Osmanlı Sadrazamı Damat İbrahim Paşa Muşkaralı olup görevi aldığı yıllar arasında Muşkara Köyü ve çevre köy kasabalarla geliştirerek yeni şehir anlamına gelen NEVŞEHİR adını alır.
|
20 Temmuz 1954 yılına kadar Niğde ilinin bir ilçesi olan Nevşehir bu tarihte il olmuştur. Nevşehir; Kayseri, Yozgat, Kırşehir, Aksaray ve Niğde illeri ile çevrili Orta Anadolu´nun küçük illerinden biridir. Kızılırmak doğu batı yönünde hemen hemen ilin topraklarını iki parçaya ayırmaktadır. Kızılırmak´ın yatağı ilin en derin vadisini oluşturur.
İlin denizden yüksekliği 1200-1250 m olup, 5417 Km2´lik bir alan kaplar. İl sınırları içerisinde yüksek dağlara rastlanmaz. İrili ufaklı tepeler vardır. Genel olarak bu tepeler çıplaktır. Bazı tepelerin yamaçlarında ağaçlar görülür. İç Anadolu´nun tipik bir stepler bölgesidir.
|
|
|